W dniu 09.02.2022r. odbyły się w ramach Dnia Kultury Niemieckiej dwa konkursy dla uczniów naszej szkoły. W konkursie plastycznym „Nowoczesna architektura krajów niemieckiego obszaru językowego – inspiracje twórcze” I miejsce zajęła Karolina Samorowska z kl.3 LG, II miejsce uzyskała Natalia Krajewska z klasy 3 LMG, III miejsce zajęła Zuzanna Kwaśniewska z kl.1B.
W zdalnym konkursie wiedzy o krajach niemieckojęzycznych I miejsce zajęły ex aequo Oliwia Gwizdała i Oliwia Katlewska z klasy 3 LG, II miejsce otrzymali ex aequo Sylwester Pawłowski z kl. 1 B i Kacper Kowalski z kl.3 LG, III miejsce uzyskała Weronika Łubowska z kl. 2 BG, a wyróżnienie Wiktoria Jankowska z kl. 1 LB.
Laureatom serdecznie gratulujemy, a wszystkim uczestnikom dziękujemy za liczny udział. Dyplomy i nagrody przekażemy osobiście po powrocie do szkoły. Organizatorzy: Hanna Mierzejewska, Anna Brudz, Karolina Drzewiecka, Marzenna Kacprzak
W ramach Dnia Kultury Niemieckiej nasi uczniowie poznawali także zwyczaje kulinarne w krajach niemieckojęzycznych oraz smaki kuchni krajów niemieckiego obszaru językowego. Marysia Zielińska, Wiktoria Sowa, Alan Ćwikliński, Maciej Polak z kl. 2 BG, Kinga Tecmer z kl. 3 BG, Oliwia Gwizdała z kl. 3 LG, Sylwester Pawłowski z kl. 1B, Julia Muszyńska i Wiktoria Rzepecka z kl. 1 LB przygotowali tradycyjne potrawy kuchni niemieckiej, austriackiej i szwajcarskiej: Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana), Kartoffelsuppe (zupa ziemniaczana), Kartoffelpuffer (placki ziemniaczane), Apfelkuchen (jabłecznik), Rote Grütze (deser z czerwonymi owocami), Schwarzwälder Kirschtorte (tort szwarcwaldzki), Mettwurst mit Grünkohl (kiełbaska smażona z kapustą), Wurstsalat (sałatka z kiełbasą), Flachswickel (bułeczki maślane), Apfelwähe (ciasto kruche z jabłkami), Spitzbuben (kruche ciasteczka). Te fantastyczne potrawy można podziwiać na zdjęciach.